In 2001 schreven de Utrechtse A&O psychologen Wilmar Schaufeli en Arnold Bakker een pleidooi voor een positieve benadering in de arbeid- en organisatiepsychologie. Hiervoor hebben zij de Utrechtse Bevlogenheid Schaal (UBES) ontwikkeld in 2004.

Om bevlogenheid te herkennen, moeten we het eerst analyseren. Als je dat doet, ontdek je dat een bevlogen werkhouding uit 3 zaken bestaat:

Toewijding: Bevlogen mensen voelen zich betrokken bij het werk, ze zijn er enthousiast over. Het kan ze iets schelen wat er gebeurt. Ze vinden het werk dat ze doen zinvol en zijn er trots op.

Vitaliteit: Wie bevlogen is, voelt zich, tijdens het werk, energiek, sterk en veerkrachtig. Hij/zij voelt zich zelfverzekerd, kan een stootje hebben en laat zich niet zomaar ontmoedigen.

Betrokkenheid (flow) : Tenslotte gaan bevlogen mensen helemaal op in hun werk. Ze kunnen zich er goed op concentreren, vinden het uitdagend en leuk wat ze doen en vergeten vaak de tijd als ze aan het werk zijn.

Geef voor elke stelling aan in hoeverre deze op jou van toepassing is. Je kunt dat doen door de keuze die het beste jouw mening weerspiegelt, te selecteren.

De Bevlogenheidstest